Hvad er en hest?

Hvad er en hest?

Flugt, bytte og flokdyr.

Det er hvad det er, lige præcis det her.

Det er ret godt og vigtigt i din færd med hestene at man kender fakta, for det forklarer virkelig en del og det besvarer HELT utrolig mange af dine spørgsmål, og rigtig mange af de spørgsmål hvad man kan have en tendens til at sige sætninger som, Ej det plejer han ikke at gøre eller det har han ikke gjort sådan før eller andre ting hvor hestens adfærd virker meget underlig for os.

Hesten er et domesticeret husdyr, der er et flugt/bytte dyr.

Kat og hund f.eks.er rovdyr.

Et flugt dyr er udstyret med instinkter der skal hjælpe dem til at overleve og det er de instinkter der har gjort at hesten har overlevet i mange 1000år.

Hesten har ikke nogle horn til beskyttelse, den mulighed hesten har for overlevelse, ligger i FART. Afsted med mig, når der er fare på savannen!

Det er godt at vide når vi skal træne hesten, fordi vi nu ved at bliver den bekymret, vil den have lyst til at løbe  = Så når vi flytter hans ben tilfredsstiller vi hans gamle instinkt og derved vil han falde til ro hurtigere.

SÅ, vi har effekt af at flytte fødderne, når han bliver utryg.

Det betyder så også at vi har meget lidt eller ingen effekt af at forsøge at holde hesten i ro eller tvinge den til at stå stille, det er stik imod instinktet, og kan meget vel forsage større og voldsommere reaktioner, også trods vi mener det godt.

Byttedyret i hesten kigger efter rovdyr, det gør den med sit særlige syn og sin udviklede lugtesans. Hesten opfanger duft og lyd meget før os mennesker. Det er vigtig for hans overlevelse. Det er også derfor at verden virkelig ER meget farligere, når det blæser.

Det er fordi at hesten ikke opfanger lugt og syn så nemt når det blæser og det gør at han er mere årvågen i blæsevejret. De fleste heste lytter også meget med ørerne og synet bagud og vi kender det som bagskyhed når han reagerer på bevægelser bagfra. Det har reddet ham fra mange rovdyr.

Når vi nu ved dette fakta om vores hest, gør det det meget nemmere at træne ham til at blive bedre/god.

Flokdyr. Sikkerhed i antal, er du alene på savannen ja så er du ham der bliver spist, en hest trives bedst i flok og må ikke stå alene ifølge hesteloven. Her ser vi oftest seperationangst hos heste, typisk fordi man kun har 2 og der ikke er andre individer i nærheden, det skærper bestemt instinktet og hvis du så heller ikke arbejder din hest og tilfredsstiller de basale behov, ja så opstår problemet nemt. Kan det trænes? JA.

Ja det er bestemt trænbart, men det kræver TID og tålmodighed og mange af de gode gentagelser.

Så har du en HEST og måske en der så yderligere er super sensitiv, spooky, eksplosiv, hurtig og overreagerer ved nye ting og måske endda med ting hvor du synes at det burde være noget han ved hvad er også alligevel ikke?

Så er der ofte meget få grunde til det:

1: Han træner/rider/laver for lidt.

2: Du fodrer ham for godt og han laver for lidt.

3: TID, du bruger ikke tiden på at udvide hans verden igen og igen og du antager at når han har gjort det godt 1-2 gange så kan han det. Han laver for lidt.

Så enkelt er det.

En hest er lavet til fart, ikke at stå stille, det medfører typisk adfærds problemer, frustrationer og i nogle tilfælde aggressioner.

Hans verden skrumper ind når han ikke bliver brugt, så det der gik fint nok sidste år, kan være helt væk fordi hans instinkt er vokset mere til end da du brugte ham.

Hvis ikke du klipper hækken, ja så vokser den jo.

Han er en atlet, han skal bruges og trænes både på kroppen og sindet.

Du har godt af det også ;0)

Egentlig var det vel også derfor vi købte en hest til at starte med og ikke fordi den skulle give dårlig samvittighed?

Så husk at NYD din hest, BRUG tiden sammen med din hest, det er ligeså vigtig at skabe det bånd sammen med dit groundwork.

Kh. Annamiah Silke Brandt.

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.