Velkommen til Emmes Original Tack. Horsemanship udstyr når det er bedst.

Øvelser RETNING, FORM og GUIDE

Her kan du se en video om de tanker, du bør gøre dig i forhold til at sikre dig at din plan er fair og succesfuld.

https://www.youtube.com/watch?v=X3AhGocVDMc

Se video omkring hvordan du måler korrekt størrelse. https://www.youtube.com/watch?v=f-OZHS9sJR8

Se video her, der viser basis øvelse trin for trin, grundigt forklaret. https://www.youtube.com/watch?v=Ma-Hy8gWBBA

Al træning jeg laver er enkel. 

RETNING, 1 KLIK, STICK.

Herunder finder du eksempler på hvad RETNING betyder og kan være.

Hestene vist er Hot Chex Hailey,  2 års quarterhorse,Mulan Rose, 6 års Welsc sec D og 8 års drumhorse hingst King William Wings of Wulcan.

 

Retningen her siger FREM og OP.

FORDELE: Gå op i traileren, gå frem.

Retning OP betyder her HOP.

FORDELE: Til dig,der gerne vil i naturen og lege med trail forhindringer.

Retning OP betyder her HOP.

Retningen her siger VENSTRE og FREM.

FORDELE: Når din hest enkelt er med på hvad du mener og lader sig føre og guide, er det til stor fordel for dig. Det VIL være forskellen på succes og fiasko.

GÅ position, hestens og mine skuldre er i samme retning.

 

LONGE position/ SENDE position. FORDELE: Når du skal sende din hest over forhindringer. F.eks presenning, spring eller vand ect.

Retningen her siger HØJRE og FREM. Min krop peger også i den retning. Så er det meget tydeligt for hesten hvad vej vi skal. 

Hav altid styr på DIG og dit kropssprog, det er kilden til langt de fleste misforståelser.

Du tror og synes at du var klar i spyttet også viser det sig at du peger en retning alt imens at dine fødder står den anden vej. 

TIP- Film dig selv, du vil se mange ting du troede var anderledes.

 Retningen her er at DREJE, min retning er i tovet under hagen og min krop siger det. Dobbelt op på retningen. En hest kan godt lide, det er tydeligt hvad du vil. Du undgår misforståelser og overreaktioner.

Retningen her siger GALOP. Når hesten går på longen i trav og jeg beder om næste gangart. Havde vi haft et spring foran havde vi hoppet over også.

Her er retningen FREMAD, vi følges, min hånd angiver det og min krop siger det.

FORDELE: Hestens accept af at blive ført og guidet er nøglen til succes.

 

 

PAUSE. Jeg har drejet mig væk fra ham og tilbudt en PAUSE. Min måde at stå på er afslappet, hvilket signalere PAUSE til ham.

GÅ frem og STOP øvelse. HVORDAN?

Jeg holder lige ved karabinhagen og retningen er FREM. Se jeg læner mig let fremad. Går lige. Forbered dit STOP, ved at sætte tempoet ned et par skridt og pust ud samtidig med at du stopper. Dette er måden du med nemhed kan indlærer et stop. For ofte får mennesket tænkt 1-2 STOOOOP, men du har ikke forbered hverken dig selv eller hesten. Du skal ikke kun vide det i hovedet, du skal vide det i kroppen.

Min krop viser også meget tydeligt hvad vi skal. Al indlæring kan fint overdrives som her indtil i begge har styr på hinanden, så glatter du signaler mere og mere ud og til sidst er det på din vejrtrækning eller en lyd ex. whoaaa

FORDELE: 

Det er rigtig smart og sikkert, at hesten kan starte OG stoppe på signal. Det siger en masse om hans lydighed og villighed.

Skal din hest kåres eller fremvises er dette et must, for at score op på point.

Tip. Kobler du en lyd som ex Whoaa på dit stop vil den kende lyden samt din vejrtrækning, til når du skal ride og have et godt stop eller parade.

Når i kan den og har trænet jeres gentagelser, vil du kunne løbe derudaf og stoppe og din hest vil følge dig som en mis.

FLYT SKULDER

Roligt og blødt sætter jeg bevægelse i mig selv og trykker let til hesten for, at anspore ham til at give efter og rykke sig væk.

Jeg kan lide denne øvelse, fordi den giver smidighed og blødhed i hesten, samt giver mig styring over skuldrene. Et godt sted at starte med stive skuldre.

HVORFOR?

Fordi at en hest der er tung, stiv, bærer sin vægt på forparten, hænger på biddet, buldre og maser, løber med rytter vil stoppe med det. En hest der ikke er sådn, vil bliver endnu bedre ridehst, da den lader sig guide og føre villigt.

Jeg kan ligeså fint lave denne øvelse fra siden, med placering mellem skulder og hoved. 

FORDELE: Dette er en fremragende øvelse og starten på et spin eller piruette, ligegyldig om du skal hele pladen rundt, har du fordel af at kunne flytte hesten, men endnu vigtige kan du flytte VÆGTEN fra for til bagpart.

 

 Retningen sidder i tovet og i min krop. DREJ og med den forgående øvelse drejer hesten lettere rundt ved meget lidt signal.

Læg mærke til hvor aktivt han drejer med kun lidt signal. (min krop)

Til slut vil det være sådan at når du løfter rebet drejer og flytter hesten sin skulder. Det her er SÅ effektivt for din ridehest! Det vil kunne overføres til at løfte hånden let også retter den sin skulder ind på plads og derved har du FORMEN.

SIDEPASS: Det er også en RETNING, jeg holder mine hønder op til støtte på for og bagpart, for Hailey er det at jeg vender min krop (mave mod mave) nok til at hun ved at det er retningen.

FORDELE. Når jeg lægger mit ben til hende, flytter hun sig også kaldet et leg yield. Schenkel vigninger er nemmere, for din hest forstår allerede retningen og har indøvet en vis balance ift ikke at tage hverken forpart eller bagpart men at være LIGE.

Til dig der skal i skoven eller på en trail bane, helt uundværlig. Din hest forventes at opholde sig på den midsterste 3del af bommen i mountaintrail disciplinen og du kan opnå flere point her. Nemt ikk.

 

 

Hesten kan følge sin næse, så på trods af jeg står på modsatte side, har Hailey lært at man følger retningen, hun viser også at hun accepterer rebet omkring bagparten/benene.

HVORFOR er det en ting?

FORDELE:

Accept er godt, at følge sin retning endnu bedre. Skal hun ex.indparkere skal det indlæres på at flytte sig og ikke på hvor jeg står.

At en hest er cool med reb, tøjler, longeliner ect er ALTID en ting, det kan du ikke træne for meget, det er smart hvis du taber longen/rebet og det kommer mellem benene el lign. og at din hest så ikke dør og løber af H til i panik, men derimod bare stopper. 

Af samme årsag som en ufrivillig afstigning, din hest bliver ikke bange.

Bag bommen i traileren vil ikke være så farlig længere.

 

AFSTAND ELLER EJ?

Hvor din grænse går ved jeg ikke, men du bør selv kende den.

Jeg går ikke op i afstand ud fra konceptet respekt, MEN jeg går op i om din formidling af en øvelse til din hest.

Kan den forstå hvad man siger, når man står og flagrer oppe i hovedet på den, med små statiske bevægelser, samtidig med at man har en forventning om at den kan se og forstå hvad man taler om? 

Her er du godt hjulpet ved liige at have noget afstand hvor både du og hesten kan SE hvad hinanden taler om.

TIP, er du en, der gerne vil røre din hest ofte under træningen?

Så kan du måske bruge det her, hvis du oplever følgende.

Nus og ros er super godt og bestemt godt for hesten at vide ift at den hurtigt finder ud af hvad der er det smarte at gøre.

Men har du issues med at din hest generelt er lidt for upassende tæt på dig eller måske endda buldrer igennem dig, så hold afstanden og vær klar over at rosen er det frirum, hvor den kan indlærer.

 

HVORFOR? Din hest er utålmodig, den skraber på staldgangen, den er stresset, den går ind foran dig, du kan ikke tale med en ven uden du bliver trukket rundt.

FORDELE: Det er en god tålmodigheds øvelse, din hest har godt at at lære, at når den bare skal stå der, så ER det faktisk en skøn pause, den ER velfortjent og det ER smart at hygge sig med det.